Allmänt om Australien - Resor till Australien
Bra att veta om Australien

Allmänt om Australien

Australien är jordens minsta kontinent och har drygt 3 invånare per kvadratkilometer, runt 20 miljoner invånare totalt. Majoriteten av befolkningen har huvudsakligen Brittisk eller Irländsk härkomst, endast 2 procent av befolkningen är ursprunglig, alltså aboriginsk. Varför landet har haft en så pass tät invandring är för att Australien på grund av deras många naturtillgångar och stora behov av arbetskraft. Speciellt tät var invandringen efter andra världskriget. Australien är helt beroende av sin råvaruexport och många jobb finns i jordbruk, boskapsskötsel och gruvor. Länge utvann landet mycket guld.Idag utvinns inte lika mycket som förr, andra viktigare mineraler kommer i första hand. Australien är uppdelat i sex delstater som alla har egna regeringar. Elizabeth II är stadsöverhuvud och även drottning av Australien men hon representeras av en generalguvernör. Det federala parlamentet har den lagstiftande makten med medlemmar från alla delstater.

Åker du till Australien har du möjlighet att uppleva en mängd olika klimat. Nederbörden är oregelbunden och långa perioder av torka förekommer, regnperioder förekommer i de norra delarna. Landet har ett rikt djurliv och det finns mycket glesbygd med dimmiga röda vägar. Ni kan lätt kombinera storstads liv med naturäventyr. Eftersom landet är så pass stort är det bra om man planerar det man vill se och göra. Populära ställen som har satt Australien på kartan är såklart Sydney, landets både största och äldsta stad som stoltserar med sitt Operahus.

Uluru, eller Ayers Rock som det också är känt för. Det är en stor sandstensmonolit som ligger på världsarvslistan. Australien är även berömt för det Stora barriärrevet – världens största korallrev som är 260 mil långt och kan ses ända ute från rymden.

De sociala förhållandena i Australien är goda. Landet var bland de första som införde 8 timmars arbetsdag och bra löner redan på den sista halvan av 1800-talet. Många länder häpnade över detta och Australien har fortsatt att ha goda löner och hyfsad arbetsmiljö. Australien införde ålder- och invalids pensioner i början av 1900-talet. Det har senare följts upp av gratis sjukvård, fri skolgång och slopad värnplikt. Ursprungsbefolkningen har inte alltid kommit i första hand och blev väldigt illa behandlade i många år, de har till exempel blivit avvisade från sina områden de levt på i tiotusentals år. Det har förbättrats på senare tid men fortfarande är det hög arbetslöshet bland aboriginerna och alkoholism är mycket vanligt. Först 2012 blev de erkända att ha varit Australiens ursprungsbefolkning. Australien har ett rikt kulturutbud och var ett av de första länderna som producerade en långfilm.

I musikväg har grupper som INXS och AC/DC sitt ursprung härifrån.

www.soderhavsresor.se
Talofa lava, välkommen till Polynesiens hjärta och det genuina Söderhavet! Denna vackra...
www.soderhavsresor.se
En fiskeresa med mångfald av tropiska fiskarter i västra Australien.
©2024 Res till Australien