Operahuset i Sydney - Destination Australien
Se en opera på väkända operahuset i Sydney

Operahuset i Sydney

Operahuset i Sydney eller Sydney Opera House som är dess rätta namn är en av de byggnaderna som är Australiens ansikte utåt, det är även en av världens kändaste byggnader. 20 oktober 1973 stod dansken Jørn Utzon’s skapelse färdigt men vägen dit var väldigt lång. Redan 1955 utlystes en tävling om ett nytt operahus som skulle ligga i Sydneys hamn. Dock ansågs Utzon’s förslag vara nyskapande med kanske lite för extravagant och skulle dåtidens teknik verkligen kunna bygga huset med de segelliknande taken?

Domarna var skeptiska, men en finsk arkitekt vid namn Eero Saarinen lyckades övertala juryn och 4 år senare började man bygga huset efter Utzon’s ritning. Projektet kantades redan från början av problem, mycket tack vare den komplicerade konstruktionen. Saker drog ut på tiden och ett regeringsskifte gjorde att man började ifrågasätta det kostsamma projektet. Högerledaren Robin Askin gick i täten för att försöka snabba på projektet och efter att en ny byggherre hade anställts hoppade Jørn Utzon av projektet på grund av att det gjordes ändringar för att spara tid.

Då hade det gått 7 år sedan starten av bygget. 14 år senare, 1973 stod dock huset äntligen färdigt – 95 miljoner dyrare ön ursprungliga budgeten på 7 miljoner AUD. Även om huset benämns som just ett hus så är det egentligen tre hus bestående av en opera, en restaurang och ett konserthus. När man för några år sedan skulle utse världens 7 moderna underverk så var Operahuset ett av de nominerade.

Operahuset i Sydney är så klart ett måste, lika stort måste som Frihetsgudinnan i New York och Eifeltornet i Paris. Roligast är kanske att få uppleva en konsert i det fantastiska huset men skulle inte det passa in i schemat så går det en rundtur där du får veta allt om Operahusets historia, och se de fantastiska lokalerna, turen tar ungefär 1 timme. En lite roligare och mer exklusiv tur är den så kallade Backstage tour där du och 7 andra får komma in i kulisserna där vanligtvis bara stjärnorna befinner sig. Den guidade turen tar ungefär 2 timmar och kostar 150 AUD.

www.soderhavsresor.se
Boka en romantisk resa till en av de vackraste platserna i Söderhavet, Franska...
www.soderhavsresor.se
Roadtrip med extra guldkant för finsmakare med förstklassigt boende, välkända...
©2024 Res till Australien