Kakadu National Park - Destination Australien
Gör ett besök på Kakadu National Park

Kakadu National Park

Kakadu National Park, Australiens största national park ligger 170 kilometer från Darwin i Northern Territory och är två miljoner hektar stor, ett område som är lika stort som Israel. Parken blev grundad 1981 och är idag ett hem för 68 däggdjur, 120 reptiler, två tusen växtsorter, tiotusen insekter och 290 olika fågelarter. En stor del av dessa är endemiska och många arter är även utrotningshotade. Det vill säga, de inte finns på någon annan plats i världen. Området som även gränsar till Arnhem Land, har blivit World Heritage listat.

Kakadu National Park har sex olika årstider som stammarna Bininj och Mungguy känner igen. Att kunna läsa av klimatet i området är en fundamental regel för att klara av att leva där, urinvånarna har gjort det i tiotusentals år och är experter inom detta.

Yegge är en kall period som varar mellan maj och juni, aboriginerna bränner under denna period delar av skog för att få ny växtlighet att komma fram. Perioden som följer kallas Wurrgeng som är början på torrperioden pågår månaderna juni till augusti, under denna period börjar små vattendrag och billabongs torka ut. Därefter följer Gurrung som är den varma torrperioden och pågår augusti-oktober. Förmonsunen kallas Gunumeleng och är mellan månaderna oktober till december, vattenmängden börjar öka i området och många vattenfåglar kommer till Kakadu. Gudjewg som är monsunperioden som följer därefter, pågår mellan december och mars. Slutligen kommer perioden Banggerreng, som varar under april månad och är skördeperiod. Många av områdets växter och träd bär under denna årstid frukt.

Du kommer till Kakdu National Park genom att följa Arnhem Highway från Darwin och för att få inträde i parken måste du betala en avgift på 25 australienska dollar per person som är över 16 år. En del av parken är heller inte tillgänglig under monsunperioden, speciellt under Gudjewg som pågår mellan december och mars.

Den vanliga turistrutten är Darwin-Jaibiru, sedan vidare till Cooinda. Du kan köra ända ner till Katherine innan du åter kör norr ut mot Darwin. En sådan tripp behöver inte ta mer än ett par dagar och kan göras med en vanlig personbil. Du kan även åka guidade turer från Jaibiru och Cooinda, dessa går vanligtvis till Twin och JimJim Falls och är endagsturer.

Ett måste under er rundresa i Kakadu National Park är området Ubirr. Ubirr är en samling stora klippblock som varit hem för aboriginer under tusentals år. Kvar har det blivit gamla målningar eller rock art, som är många flera tusen år. Dui kan även vandra till toppen av klipporna och få en fantastisk utsikt över Kakadu och Arnhem Land. Platsen är populär för att titta på solnedgångar. Parken gränsar till området Arnhemlan som är aboriginernas eget land. Som icke aborigin måste du begära att får ett tillstånd för att köra in i Arnhem land.

www.soderhavsresor.se
Roadtrip med extra guldkant för finsmakare med förstklassigt boende, välkända...
www.soderhavsresor.se
Fiskeresan till Cooköarna med enastående tropiskt fiske efter bonefish och giant...
©2024 Res till Australien