Paronella Park - Destination Australien
Inspirerad av Katalanska slott

Paronella Park

Paronella Park byggdes på 1930-talet av José Paronella, som var en spansk invandrare. José Paronella byggde tennisbanor, biograf och balsal inspirerad av spanska slott, för att ge underhållning för allmänheten. Efter hans död har en eld, en cyklon och flera översvämningar svårt skadat parken och byggnaderna. Parken bytt ägare flera gånger tills år 1993 köptes det av de nuvarande ägarna.

José Paronella anlände till Innisfail, Queensland, Australien 1913, efter att ha seglat från Katalonien i norra Spanien. Han planerade sitt liv för sig och sin fästmö Matilda. José arbetade hårt i 11 år, med att skapa en förmögenhet genom att köpa, förbättra och sälja sockerrörsgårdar. Under tiden reser han genom det vackra landskapet och han upptäcker en urskog längs Mena Creek Falls – perfekt för sin dröm.

Inspirerad av barndomsminnen från katalanska slott började José och hans anställda att utforma ett nöjesområde. En biograf omvandlades på helgerna till en stor balsal med liveband som underhöll traktens invånare.Filmer visas på lördagskvällarna, tennisbanor anläggs, omklädningsrum för badet och ett museum som presenterade mynt, pistoler dockor och andra intressanta saker.Norra Queenslands första vattenkraftverk byggdes för att kunna driva hela anläggningen under 1933. leverera ström för parkens. Staden Mena Creek använde också en del av den el som producerades.

Sagan om Paronella Park förändrades snabbt 1964 när en massa stockar uppströms svepte bort en järnvägsbro och ned på parken. Parken återplanterade de vackra trädgårdarna och byggnaderna reparerades igen. José dog 1948 och lämnade Margarita, dotter Teresa och son Joe. Teresa gifte Pino Zerlotti och Joe gifte Val Ribes. Efter Joes död 1972, fortsatte Val och deras två söner Joe och Kerry, tills parken såldes 1977. År 1979 svepte en brand genom slottet och 1986 testade cyclonen Winifred parkens uthållighet igen. Under 2000 talet har parken renoverats och 2009 renoverades även den ursprungliga vattenkraftturbinen för att återigen ger energi för hela parken.

Idag kan besökarna vara med om en rad guidade turer. Historien berättas och höjdpunkterna i parken om visas under dagen och in på nätterna.

Paronella Park är miljöcertifierad och kulturminnesmärkt. Idag fokuserar ägarna på underhåll av parken och försöker bevara de historiska och ekologiska värderingarna.

En 45 minuters guidad promenad, avgår varje halvtimme från 9:30 till 16:30, som berättar historien om José Paronella.

År 2004 fick Paronella Park Queenslands främsta turistutmärkelse som framstående attraktion i Queensland.


[wp_geo_map]

www.soderhavsresor.se
Nordön på Nya Zeeland är perfekt att upptäcka i husbil. Det finns mängder med vackert...
www.soderhavsresor.se
Bo i din egen bungalow och ta dagen som den kommer.
©2024 Res till Australien