Mat och dryck i Australien - Destination Australien
God mat, god dryck är något du kan förvänta dig i Australien

Mat och dryck i Australien

Australien har ett kök inspirerat från hela världen. Med de första invandrarna kom det engelska köket, men på senare tid och med stor invandring från alla håll i världen har matkulturen förändrats. Italienskt, grekiskt, japanskt, thailändskt, det australienska samhället är otroligt mångkulturellt med invånare från över 200 länder. Det är därför logiskt att det australienska köket är så pass utbrett.

Att äta ute i Australien är för det mesta billigare än i Sverige, att äta ute inklusive dricka behöver inte kosta mer än en hundralapp. Det finns restauranger i de flesta plånböcker. Ett populärt sätt är att äta på en BYO restaurang. BYO är en förkortning på bring your own och det innebär att man tar med sin egen dricka. Det kan vara alkoholfritt, vin eller öl. Personalen till och frågar om de ska lägga din dryck i kylen en stund i väntan på maten. Det är restauranger som inte har licens för alkoholhaltiga drycker men så här kan du ändå få ditt favoritvin till maten utan att det kostar massor.

Australiensarna är själva kända för deras köttkonsumtion, det varma klimatet gör att det är populärt att sitta ute och grilla. BBQ grillar finns nästan på alla stränder, med ved,kol eller ibland kan gasol kopplas in. Ute i bushen grillar du över en öppen eld, men vid anvisad plats. Vissa årstider är det torrt och lätt att elden sprider sig.

I de större städerna finns många högklassiga restauranger som håller internationell standard. På landsbygden är det ibland bar puben som erbjuder mat och då har det en ganska typisk pubmeny.
På många håll längs med kusterna finns även fiskrestauranger med ett mycket bra utbud och hög kvalitet på fisk, räkor, musslor och annat som fångas i havet.

Uppe i de norra regionerna av Australien som har ett tropiskt klimat finns ett stort utbud av tropiska frukter som mango, papaya, bananer, ananas och lychee. På senare tid har det blivit populärt att odla organiskt och erbjuda ekologiska varor till australiensarnas matlagning. Som du vet finns det en mängd av kända australiensiska viner, men även bland deras öl sorter finns många kända märken. Australiensarna själva är även kända för att dricka stora mängder med öl tillsammans med en köttbit.

www.soderhavsresor.se
Bo i din egen bungalow och ta dagen som den kommer.
www.soderhavsresor.se
En fiskeresa med mångfald av tropiska fiskarter i västra Australien.
©2024 Res till Australien