Pris och kostnader i Australien - Destination Australien
Jämför med vad mat, dryck kostar i Sverige

Pris och kostnader i Australien

Det är ungefär samma prisklasser i Australien jämfört med Sverige. Valutan i landet är Australisk dollar (AUD) och har ett värde av ungefär sex kronor per dollar. De använder sig av 5, 10, 20 och 100 dollars sedlar. I mynt använder man allt från 2 dollars mynt ner till 1 cent.

Du kan köpa australisk valuta på banker, hotell och internationella flygplatser. Bankerna har öppet vardagar mellan 9.00 och 17.00, bankerna har i de större städerna även öppet tidigt på lördagar. Australien erbjuder samma service som andra väst länder i form av ATM automater, endast ute på landsbygden är utbudet av uttagsautomater begränsat. Några av de största bankerna i Australien är; National Bank of Australia, Australia New Zeeland (ANZ) Bank och Commonwealth Bank of Australia.
Du tjänar ofta inte på att köpa kläder i Australien, det är inte som i USA där ni kan spara ihop några hundralappar per klädesplagg, här handlar det snarare om några tior. Souvenirer kan man självklart köpa, men se till att ta en extra titt på det ni köper. Uppstoppade koalor och kängurur ’’Made in Taiwan’’ är lite av ett skämt i Australien.

I Australien gillar majoriteten att snarare klä ner sig än att klä upp sig, strand och surfkulturen har dock skapat sig sitt eget mode. Att ha rätt märke när du är på stranden är ’’absolutely crucial’’. Några av de största märkena är Mambo, Rip Curl, Billabong, Quicksilver och Hot Tuna.

Kommer du som resande från Sverige så upplever man ofta Australien som lite billigare än hemma, mat är ofta billigare än i Sverige. Du kan äta på en enklare restaurang för runt hundralappen, 15-20 AUD. Lite finare middagar gå på runt 40 AUD per person. En halvliter inhemsk öl kostar 6 dollar på restaurang, 5 i affärer. En flaska vatten (1,5l) kostar 3 dollar, ett meal på McD hamnar på runt 8 dollar. Bensinen i Australien är något billigare än i Sverige, en liter går på 1,5 dollar, alltså lite över 9 kronor.

Boendekostnaden är en stor kostnad när du reser till Australien. Det finns billiga vandrarhem, hostels och det går att bo på campingplatser. Om du vill lägga lite mer så finns det enklare hotell och en del hotell har flerbäddsrum. Därefter finns hela spektrat med hotell. Ofta erbjuds det en frinatt om du bor fler nätter på samma ställe. Då kan ibland ett dyrare hotell bli mycket prisvärt. Om du vill laga lite mat själv eller är en familj så är det lönande att boka en lägenhet.

www.soderhavsresor.se
Boka en romantisk resa till en av de vackraste platserna i Söderhavet, Franska...
www.soderhavsresor.se
En fiskeresa med mångfald av tropiska fiskarter i västra Australien.
©2024 Res till Australien