Viktigt att tänka på inför er resa till Australien
Viktigt att tänka på inför er resa till Australien

Att tänka på i Australien

Australien är en enorm kontinent på hela sju miljoner kvadratkilometer. Landet är inte bara stort utan även fullt med sevärdheter. Se till att du vet vad du vill uppleva innan du åker för att få ut så mycket som möjligt av resan. Kolla även upp vädret i regionen eller regionerna du ska åka till. Tänk på att Australiens årstider är omvända mot Sveriges. Klimatet har även stor variation beroende på var du befinner dig. Allt från extremt torrt, hett klimat, till tropiskt fuktigt klimat och kyligare klimat som kan liknas Sveriges under vår/höst finns, beroende på årstid och plats du befinner dig i. Få med dig kläder efter väder!

Innan resan måste du även skaffa turistvisum, visumet gäller för vistelse i landet i 90 dagar. Detta görs enkelt på http://www.eta.immi.gov.au/ utan att skicka in pass.

När du ska resa till Australien bör du se till att inte packa ner några livsmedelsvaror. Australiensarna har väldigt hårda karantänkontroller, även mellan de olika delstaterna. Att ta in vissa sorters frukter mellan olika delstater är förbjudet.

Läkemedel får införas i landet men du ska ha med dig engelskt intyg från din läkare om du regelbundet använder dig av medicin som du måste ha med på resan.

Australien har en låg kriminalitet och är sett som ett säkert land att åka till, men ta självklart till samma säkerhetsåtgärder som du gör hemma.

När det gäller strandlivet är det viktigt att använda solskydd. Ozonlagret är tunnare i Australien än på många andra platser i världen. Ska du spendera en heldag utomhus kan det vara bra att ha detta i tankarna. På stranden är det även viktigt att följa badvakternas instruktioner och de varningsflaggor som sätts upp på stränderna. Det kan finnas risk för strömmar och så kallade rips, undvik dessa genom att bada mellan utsatta flaggor.

Trots Australiens många farliga djur är det sällan någon kommer till skada. Under perioden november-maj är det högre risk för brännmaneter i Queensland. Använd alltid sunt förnuft och följ varningsinstruktioner så klarar ni er utmärkt.

Kolla även upp din försäkring innan du åker. Ska du utföra aktiviteter som dykning, forsränning, bungee jumping eller hyra motorcykel bör du ha en heltäckande försäkring. Sverige och Australien har hälsovårdsöverenskommelse, behöver du akut sjukvård under din vistelse är den gratis. När du ger dig ut i naturen bör du kolla upp vägförhållanden, under monsunperioden januari-mars regnar det mycket i bland annat Queensland, vilket kan leda till dåliga vägar. Avstånden är även mycket stora, det kan vara flera hundra kilometer mellan städer och byar och mobiltäckning saknas ofta. Naturkatastrofer är ett inte helt ovanligt fenomen i Australien, du bör hålla utkik för de varningar myndigheterna utfärdar.

www.soderhavsresor.se
Roadtrip för naturentusiasten med möjlighet att vandra, njuta av vacker natur och...
www.soderhavsresor.se
Boka en romantisk resa till en av de vackraste platserna i Söderhavet, Franska...
©2024 Res till Australien