Städer i Australien - Destination Australien
Australien är mer än bara Sydney, se vad de andra städerna kan erbjuda

Städer i Australien

Under din vistelse i Australien får du inte missa några av de storstäder och allt de har att erbjuda. Från Sydneys berömda hamn, Melbournes fantastiska kultur och Darwins lugna laidback stil. Du kan upptäcka Canberras nationella sevärdheter, ligga på en av Perths många kritvita stränder eller uppleva vildmarken runt Adeliade. Berg, hav och naturmark ligger aldrig långt ifrån skyskrapor och shoppingcenter.

Varje delstat har städer av olika betydelse och storlek. Canberra är landets huvudstad och centrum för regering och parlament. Canberra ligger på de marker som en gång använts av ursprungsfolket Ngunnawal och dess namn betyder ”mötesplats”, från aboriginernas ord Kamberra ”. Här finns viktiga nationella institutioner, inklusive det australiensiska parlamentet och High Court of Australia.

New South Wales är Australiens äldsta och mest befolkade delstat. Det var ursprungligen en straffkoloni vid stranden av Port Jackson där den livliga huvudstaden i Sydney nu står. Mer än en tredjedel av australiensarna bor i New South Wales med Sydney som landets största stad.

Victoria är den minsta av delstaterna till storlek men den näst mest befolkade. Melbourne är huvudstad och är Australiens näst mest befolkade stad. Under guldrushen på 1850-talet, blev det en av världens största och rikaste städer. Melbourne kallas ofta för den ”kulturella huvudstaden i Australien” och är födelseplats för mycket av australiensisk film, tv, konst, dans och musik. Geelong är en stor industristad i området.

Queensland är Australiens näst största delstat i storlek med Brisbane som huvudstad. Staden är den tredje största i Australien. Queensland har mer sol och värme än andra stater i Australien och det är perfekt för alla typer av utomhusaktiviteter och vattensporter. Längs med kusten ligger ocså städer som Cairns, Townsville, Goldcoast, Surfers Paradise, Gladstone, Rockhampton och Mackay. Från de flesta av dessa städer kan man ta sig ut till det kända Stora barriärrevet som ligger utbrett längs Queenslands kust.

Adelaide är den femte största staden i Australien och är huvudstad i South Australia. Här ligger också städerna Coober Peedy och Port Augusta. Här ligger det kända vinområdet Barossa Valley.

I den övre änden av Australien ligger Northern Territory. Darwin på den norra kusten är huvudstad, och Alice Springs i centrum av landet och nära det berömda Uluru och Kata Tjuta.

Western Australia är Australiens största delstat efter yta, huvudstaden är Perth. Vid den långa kusten ligger städerna Broome, Port Hedland, Freemantle, Geralton och Albany.

Hobart, som är den äldsta staden efter Sydney ligger på Tasmanien som förövrigt är den minsta delstaten i Australien.

www.soderhavsresor.se
Nordön på Nya Zeeland är perfekt att upptäcka i husbil. Det finns mängder med vackert...
www.soderhavsresor.se
Denna fiskeresan till Australien ger en unik chans till flugfångad marlin från sand...
©2024 Res till Australien