Broome - Destination Australien
Ett givet besök är Cable Beach, 22 km lång strand

Broome

Bredvid flygplatsen Broome International Airport finns staden Broome som ligger i Kimberlyregionen, Western Australia. Vykortsbilder har en tendens att sällan stämma överens med verkligheten, men Broome är ett undantag. Med outforskad natur runt omkring möter du en liten stad där befolkningen ligger på cirka 14 000 invånare, under turistsäsongen kan antalet stiga till 45 000.

Det går inga stora vägar in till Broome, flygplatsen ligger en bit ifrån centrum. Just detta gör att mycket av naturen i området fortfarande är så gott som orörd och outforskad. När folk väl började komma till Broome, var det för sitt rykte om pärlor. Staden är fortfarande en pärlort med stor pärlindustri och många turister försöker själva finna lyckan på havsbottnen.

Broomes klimat är uppdelat i två säsongen, en blöt och en torr. Den torra är mellan maj och oktober och turistsäsongen är under dessa månader. Det är ett tropiskt klimat och regn är ovanligt. Mellan november till april är det regnperiod, men låt det inte hindra dig från att resa till Broome. Det är färre turister och regn kommer oftast i korta intensiva skurar, vädret är fortfarande varmt. Det är under den här tiden du kan få se spektakulära solnedgångar som många andra säsongsturister missar. Det finns guidade turer året runt, även om vissa turer måste ställas in på grund av stängda vägar under lågsäsongen. Broomes stadskärna är en blandning av koloniala, gamla byggnader och nybyggen. Staden är dessutom passande att besöka för hela familjen, framför allt barn. Det finns turistattraktioner för alla. Till exempel finns efterlämningar av dinosaurier, kamelridning och minigolf.

Till skillnad mot många andra områden i Australien som är kända för sin surfing, så är Broome snarare känd för sin avsaknad av vind. Här kan du se ett nästan stilla hav, perfekt för snorkling och dykning. Som andra australiensiska städer finns det perioder där Jellyfish är vanligt i vattnet. De flesta är inte farliga, men i Broomes vatten finns det två sorter som kan vara livshotande, det är Irukandji och Box Jellyfish (kubmanet). Dessa är dock vanligast under perioden november till maj.

Under din vistelse bör du besöka Cable Beach som ligger sju kilometer utanför Broome. Själva stranden är hela 22 kilometer lång. När det turkosa vattnet drar sig utåt under lågvatten blir den alldeles kritvita stranden ofta upp till nio meter bred. Eftersom vind är mycket ovanligt här är frånvaron av vågor lika stor, stranden är perfekt för familjen. Cable Beach är också Australiens mest kända nudiststrand. Området för detta ligger 17 kilometer bort från den vanliga parkeringen.

www.soderhavsresor.se
Denna fiskeresan till Australien ger en unik chans till flugfångad marlin från sand...
www.soderhavsresor.se
Nordön på Nya Zeeland är perfekt att upptäcka i husbil. Det finns mängder med vackert...
©2024 Res till Australien