Turistinformation om Australien - Destination Australien
Viktigt att veta som turist i Australien

Turistfakta om Australien

Australien är världens minsta kontinent men även ett av världens största länder. Huvudstaden är Canberra, de största städerna är dock Sydney, Melbourne, Brisbane och Perth.

Den totala invånarmängden i Australien är 23 miljoner, till ytan är det 7,7 miljoner kvadratkilometer vilket gör det till det 6:e största i världen. Detta gör det till ett av minst befolkade länderna till ytan med knappt 3 invånare per kvadratkilometer. Språket är engelska och man använder sig av Australiensk dollar som valuta (AUS).

Australien använder 220-240 volt, tre håls eluttag, det är bra att ta med en adapter.

Hotel och restauranger tar ingen service avgift på notan, det är därför vanligt att man ger dricks till servicepersonalen som tack för god service. Taxichaufförer och barpersonal räknar inte med att få dricks.
Skulle det inträffa något kan ni nå polis, ambulans och brandförsvar på numret 000.

Australiens landsnummer är 0061, mobilnätet är utbrett men är inte fullt utvecklat på ödsliga områden. Wifi finns tillgängligt på de flesta caféer, hotell och på bibliotek.

Postkontoren är öppna från måndag till fredag mellan 9 och 5. I storstäder är de ofta öppna på söndagsmorgonen.

Kranvattnet går att dricka men är klorerat och smakar inte speciellt gott.

Varje delstat har stora turistbyråer med mängder av broschyrer och kartor. Det mindre städerna har ofta en lokal turistbyrå.

Man använder sig av samma måttenheter som i Sverige, meter, kilogram, Celsius och liter. Det enda som skiljer är skostorlekar. Affärer har i största allmänhet öppet mån-fre 9-17, lördag 9-12. I storstäder har man ofta late night shopping och affärerna kan ha öppet till så länge som 21 på torsdagar och fredagar.
Om du ska fotografera aboriginer så se till att fråga innan, många av aboriginerna vill inte bli fotograferade.

Det råder vänstertrafik i Australien, se till att ni uppmärksammar detta, nästan 50 utländska turister dör varje år, många gör det för att de glömmer bort att det är vänstertrafik. Ska ni hyra bil krävs ett internationellt körkort, man måste även fyllt 21 år. Det är förbjudet enligt lag att tala i mobiltelefon som förare. Uppmärksamma även de så kallade ”road kings”. Dessa enorma långtradare kan vara 50 meter långa och väjer inte för något. Kör bara om dessa om du är riktigt säker på att det går.

Hastighetsbegränsningarna i innerstäder är 60km/h och på stora vägar 100km/h

www.soderhavsresor.se
Roadtrip för naturentusiasten med möjlighet att vandra, njuta av vacker natur och...
www.soderhavsresor.se
Ett mycket prisvärt reseförslag som innehåller de höjdpunkter som måste prickas av...
©2024 Res till Australien