Luftballong över Australien - Destination Australien
Luftballong över Australien

Språk i Australien

När du reser till Australien är det engelskan du behöver ha med dig i bagaget. Engelskan är det nationella språket i Australien, de har inget officiellt språk. Var beredda på att du kan få svårt att förstå vad de australiensarna säger i början av din vistelse. Även om själva språket är engelska och väldigt likt den originella engelskan så pratar australiensarna med en väldigt utpräglad dialekt, kallad australisk engelska. Dialekten tros ursprungligen härstamma från ’’cockney’’ engelskan, det var från detta område i London många av straff fångarna kom i samband med koloniseringen. Det var barnen till dessa som först började använda sig av grunden till australisk engelska. Den australiska engelskan har även blivit präglad av de stora invandringarna som skett från USA och delar av Europa samt Asien under 1850-talet då guldrushen startades. På senare tid har även språket påverkats av globalism och amerikanisering, importeringen av tv-program och massmedia är en av de faktorer som påverkat väldigt mycket.

Den australiska engelskan brukar liknas med nyzeeländsk engelska, för en ursprunglig invånare är det dock väldigt lätt att skilja de två dialekterna åt. 80 procent av Australiens befolkning talar endast engelska i hemmet, resterande är nästan i alla fall två språkiga och talar kinesiska, italienska eller grekiska som andra språk.

En liten del av befolkningen talar även ett av de kvarvarande 70 aboriginal språk. När koloniseringen började talades över 200 olika språk av aboriginerna. Många dog emellertid ut tillsammans med många aboriginer i de sjukdomar som britterna förde med sig. Idag finns 70 språk kvar varav 50 av dem är hotade att dö ut. Av de 20 kvarvarande språken är det bara 10 procent av dem som lärs ut till nya generationer och dessa ligger ofta väldigt isolerat i Arnhem land.

Aboriginerna använder sig inte av något skriftspråk utan använder sig av målningar och fabler för att återge en berättelse. Det finns många platser att besöka där du kan se efterlämningar och gamla målningar från aboriginer.

www.soderhavsresor.se
En fiskeresa med mångfald av tropiska fiskarter i västra Australien.
www.soderhavsresor.se
Flugfiske i sagolik natur!
©2024 Res till Australien