Australiens historia - Destination Australien
Australiens historia är lång och rik, fylld med glädje och sorg

Australiens historia

Det är över 50 000 år sedan aboriginerna kom seglandes från sydöstra Asien och satte den första mänskliga foten på Australiensk mark. Vid tiden av den europeiska koloniseringen hade aboriginernas invånarantal vuxit till en miljon. Utspridda över kontinenten i 300 olika klaner levde de som jägare och samlare.
Trots att aboriginerna levde i så skilda världar, från öken till tropisk regnskog levde de och trodde de på den eviga, opåverkade tidsrymden kallad dreamtime. Dreamtime är aboriginernas tro på något som sammanbinder allting, det förflutna, framtiden, kultur och natur. Det formger världen runtomkring dem.
James Cook landsteg 1770 vad som då kallades New Holland och utropade kontinenten som brittisk koloni. Den nya kontinenten sågs som en möjlighet att avlasta de överbefolkade brittiska fängelserna. 1788 anlände 1500 britter varav hälften var brottslingar, till Australien. 160 000 brittiskt dömda kriminella skeppades till Australien fram till 1868.

Den första av Australiens stora invandringar inleddes 1851 då man hittade guld i New South Wales och Victoria. En stor mängd människor emigrerade i sin jakt på lycka och trots det brutala våld som skedde ute på guldfälten gjorde denna tid att Australiens rikedomar växte, speciellt i Sydney och Brisbane som i slutet av 1800-talet var moderna städer för sin tid. 1901 enades Australiens sex delstater till en gemensam nation. Första världskriget blev en stor katastrof för Australien som nation då mer än tio procent av landets tre miljoner män deltog, tiotusentals dog och skadades. Inte blev det bättre när den stora depressionen kom 1929. Sport blev befolkningens distraktion under den svåra perioden. Idrottsmän som cricketspelaren Donald Bradman och sprinthästen Phar Lap fick legend status.

Efter andra världskrigets slut 1945 invandrade hundratusentals personer från Europa och Mellanöstern. Många fick jobb på den snabbt växande fabriksindustrin. Under 50-talet växte Australiens ekonomi, omvärlden började eftersöka exportvaror som metall, ull, vete och kött från Australien. 1973 blev Gough Whitlam, ledare för det Australiska arbetar partiet. Under sina tre år som premiärminister drev han igenom en mängd nya reformer. Man slopade värnplikten, tog bort universitets utgifter, drev igenom fri sjukvård, skapade ett multikulturellt samhälle och gav kvinnor jämställda löner jämfört med männen. Inflation ledde till att man avskedade styret 1975.

Idag är åter arbetar partiet störst med Kevin Rudd som premiärminister. Australien tillhör än idag det brittiska samväldet och har drottning Elizabeth från England som monark. Med Australiens historia är det idag inte konstigt att landet är ett av de mest mångkulturella länderna i hela världen med en befolkning från över 200 länder.

www.soderhavsresor.se
Boka en romantisk resa till en av de vackraste platserna i Söderhavet, Franska...
www.soderhavsresor.se
Sol och badupplevelse på en riktig söderhavsö!
©2024 Res till Australien