Res till Brisbane - Destination Australien
Utmärkt shopping på gågatan i Brisbane

Brisbane

Det är Brisbane som är huvudstad för delstaten Queensland. En stad med 1,6 miljoner invånare vilket gör den till landets tredje största stad. Som många andra av Australiens städer så uppkom den som straffkoloni i mitten av 1820-talet. 1938 började civila flytta till staden och när sedan Queensland blev en egen delstat så blev Brisbane huvudstad 1859. Stadens namn har den fått av Sir Thomas Brisbane, en guvernör i New South Wales under 1820-talet.

Under andra världskriget spelade staden en central roll som högkvarter åt General Douglas MacArthur och den allierade sidan. Staden är byggd efter Brisbane River som flyter genom den. Tack vare turismen så har befolkningen ökat snabbt de senaste åren.

Brisbane har det som kännetecknar en riktigt bra storstad – nämligen personlighet. Här finns välplanerade gator, floden som flyter genom staden (du kan till exempel åka på lunchkryssning där) och goda shoppingmöjligheter. Staden är dessutom känd för sin avslappnade stil, kanske har den harmoniska känslan i staden att göra med att vädret är perfekt året om, ofta är det över 20 grader. Brisbane har 243 solskensdagar om året och det är som upplagt för att göra aktiviteter utomhus.

Åk rollerblades eller scooter längs den slingrande floden. I Brisbane ägde 2008 års Rugby League World Cup rum vilket var ett väldigt stort arrangemang. Brisbane har dessutom lag i alla de största sporterna i Australien så som fotboll, rugby, cricket och basketball. Här finns även mycket studenter som utövar idrotter då Brisbane är en stor universitetsstad.

Brisbanes stadskärna består inte bara av affärer och restauranger, här finns också gatucaféer, en vacker park samt ett rikt kulturliv med teatrar, biografer och museer – Du kan även prova på ”Salsa street dancing” på Little Stanley Street vilket brukar vara en given hit. Turismen är mycket viktig för staden och de gör sitt yttersta för att få alla att trivas. Till exempel har Brisbane en stor livescen i centrum för musikuppträdanden av olika slag. Det är härifrån Darren Hayes och Daniel Jones från den numera upplösta gruppen Savage Garden kommer ifrån. I Brisbane finns alltifrån riktigt bra konsertlokaler till lokala pubar som låter mindre band spela.

Sevärdheter i närheten av Brisbane är Australia Zoo, som den kände äventyraren Steve Irwin med hans fru ägde. Här kan ni se alla de djur Australiens naturliv har att erbjuda. Morton Island med Tangalooma Resort där man kan handmata delfiner och surfa på sanddynerna.

www.soderhavsresor.se
Anamma ”The Samoan Way” och låt dagarna passera i behaglig takt. Med tropiskt klimat...
www.soderhavsresor.se
Bo i din egen bungalow och ta dagen som den kommer.
©2024 Res till Australien