Stora Barriärrevet - Destination Australien
Världens största korallrev, synligt från rymden

Stora barriärrevet

Stora barriärrevet, som även är synligt från rymden är världens största korall revs område. Det består av 2900 individuella rev och 900 öar på en sträcka av 260 mil. Något du absolut inte får missa under din vistelse är detta naturunder utanför Queenslands kust.

I vattnen runt och i Barriärrevet finns djur som valar, delfiner, dugonger, clownfiskar och massor av korallfiskar. Det finns 17 sorters vattenormar och sex olika sorters sköldpaddor, olika revhajar, stingrockor och jätte musslor är även fiskar du kan upptäcka under din snorkel eller dyk tur.

Stora delar av revet är skyddat av Great Barrier Reef Marine Park som försöker minska den mänskliga påverkan på revet. Några hot revet ställs mot är fiske och turism, även båttrafik och ett ökat antal av korallätande sjöstjärnor är problem man försöker åtgärda. Korallblekning är även ett återkommande problem som man i framtiden tror kan förstöra stora delar av revet. Blekningen uppstår av snabbt stigande temperaturer som orsakas av global uppvärmning, korallerna hinner inte anpassa sig och blir mer mottagliga för sjukdomar. Revet har varit ett Unesco världsarv sedan 1986.

Om du är en erfaren dykare eller aldrig tagit på dig en snorkel och ett par simfötter så kommer ni älska det barriärrevet har att erbjuda. Koraller i alla sorters färger du kan tänka dig, havsormar, rockor, sköldpaddor och hajar finns att se tillsammans med andra koralfiskar. Det finns båtutflykter till yttre revet vid Michaelmas Key, där lägger båtarna till vid pontoner och du kan snorkla och dyka direkt från båten eller från pontonen. Du kan även åka till det inre revet till exempel vid Low Isles där du kan gå iland på en sandbank och snorkla därifrån. Det går även båtar ut till Green, Fitzroy, Lizard, Dunk eller Bedarra öarna. Här kan du ta in på resort och slappna av en vecka eller fortsätta utforska barriärrevets hemligheter.

Lizard Island är den mest exklusiva av dessa öar och ligger 93 kilometer nordost om Cooktown. Landskapet på ön är torrt och klippigt men stränderna är fantastiska med kristallklart vatten och fin korall. Dykare från hela världen kommer hit för att dyka vid Cod Hole. Här finns gigantiska potatistorskar som är totalt orädda för dykarna.

Du kan även ta en tur till Cape Tribulation, där den 100 miljoner år gamla regnskogen sträcker sig ända ner till havet. Platsen fick sitt namn sedan James Cook gick på grund utanför kusten och skeppet Endeavour skadades svårt. Här kan du göra vandringar och kanske få syn på världens tredje största fågel, nämligen cassowaryn.

www.soderhavsresor.se
En guldkantsresa till Australiens ikoner med femstjärniga boenden, högklassiga utfärder...
www.soderhavsresor.se
Ett mycket prisvärt reseförslag som innehåller de höjdpunkter som måste prickas av...
©2024 Res till Australien